Dobro došli na našu stranicu sa savetima o putovanju. Ovde ćete naći mnoštvo korisnih informacija koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaš put

 • Počnite svoj odmor odabirom paket aranžmana sa uključenim vođenim turama (obilascima, izletima). To je najbolji način putovanja sa porodicom jer su svi detalji puta unapred isplanirani za vas. Ovo je posebno važno ako niste zainteresovani za istraživanje destinacija sami.
 • Za one koji vole unapred da isplaniraju odmor savetujemo da odvoje vreme kako bi  napravili sopstveni plan puta pošto su istražili destinaciju koju posećuju.  Obratite posebnu pažnju na specifične festivale i događaje, vremenske i političke prilike kada radite na svom planu puta. Ovo obezbeđuje prostor za rezervne planove u slučaju nepredviđenih okolnosti tokom putovanja.
 • Itinerar takođe obezbeđuje da se sve planira na osnovu onoga što vi ili vaša porodica želite da vidite i doživite. Samo budite sigurni da su aktivnosti koje ste planirali vredne pokušaja i da vama i vašim saputnicima dodaju novu dimenziju i zadovoljstvo posećenim mestima.
 • Ukoliko putujete u „budžet“ varijanti, put bi trebalo planirati tako da uključite troškove prevoza, smeštaja, obroka, kupovine, eventualnog vađenja pasoša i vize i spremnom gotovinom za hitne slučajeve.
 • Uzmite odmor ili slobodne dane tako da uključuju i jedan dan nakon povratka da biste se suočili sa zamorom ili jet lag-om ukoliko ste leteli avionom. Osim toga, uverite se da su svi putni dokumenti potvrđeni 3-4 radna dana pre datuma putovanja kako bi se osiguralo da eventualne ispravke u poslednjem trenutku i dalje mogu biti izvršene.
 • Što se tiče pakovanja, spakujte ono što vam je potrebno uzimajući u obzir eventualnu dodatnu kupovinu koju nameravate obaviti na destinaciji za odmor. Ukoliko putujete s porodicom i decom, osigurajte da stvari potrebne starijima i deci  svakako budu  spakovane kako biste izbegli nelagodnosti ili bes.
 • Važno je obavestiti bliske rođake ili prijatelje o vašem putovanju. Bilo bi dobro organizovati čuvanje kućnih ljubimaca dok ste odsutni. Na kraju, pozovite svoju banku i obavestite ih da putujete ukoliko očekujete da ćete obavljati velike kupovine preko debitne ili kreditne kartice.
 • Trebali biste biti pokriveni rutinskim vakcinacijama dok putujete na bilo koju destinaciju. Neke vakcine mogu biti potrebne za putovanje. Ove vakcine uključuju vakcinu protiv raznih boginja (MMR), vakcinu protiv difterije i tetanusa, vakcinu protiv varičele, vakcinu protiv polia i godišnjeg Najnovije informacije o vakcinaciji mogu se dobiti od vaše lokalne klinike ili bolnice.
 • Molimo vas da obratite pažnju da se vizni režimi za određene zemlje s vremena na vreme mogu promeniti. Preporučljivo je da ovo proverite kod svog turističkog agenta ili direktno sa ambasadom / konzulatom zemlje u koju putujete pre rezervisanja odmora.
 • Prodavac na ovlašćenom prodajnom mestu dužan je da ponudi putniku putno zdavstveno osiguranje i informiše ga o postojanju osiguranja od otkaza aranžmana prema uslovima i tarifama osiguravača. Ovim osiguranjem, putnik je pokriven za sve nepredviđene i hitne medicinske intervencije, kao i troškove medicinske evakuacije i repatrijacije do određenog iznosa.
 • Na dan vašeg putovanja napravite spisak stvari koje trebate poneti – prtljag, pasoš i karte. Takođe, obeležite svoj prtljag svojim imenom i adresom – i kućnom adresom i vašom adresom na destinaciji. Da biste bili sigurni, izmerite svoje torbe kako ne biste prekoračili težinu ili obim prtljaga koji reguliše avio kompanija.
 • Osiguranje putovanja polako postaje sve rasprostranjenije, tako da razmislite o pribavljanju istog kako ne biste brinuli ukoliko prtljag bude izgubljen, vaš let otkazan ili čak ukoliko  su vam ukrali pasoš i novčanik. Uvek je najbolje da vi i vaša porodica budete „pokriveni“  kako se nepredviđene okolnosti događaju prilikom putovanja.
 • Da li znate da je moguće putovati samo sa ručnim prtljagom? U ovom slučaju morate znati pravila aviokompanija za nošenje tečnosti, u suprotnom možda ćete morati da ih uklonite na sigurnosnom kontrolnom punktu!  Da biste prebrodili jet-lag, hidrirajte se pijenjem dosta vode tokom leta. Izbegavajte čaj i kafu.
 • Prikupite potrebnu dokumentaciju pre puta jer ste odgovorni da pokažete istu na uvid službenim licima na svim ulaznim i izlaznim tačkama zemalja u koje putujete, kroz koje letite ili prolazite. Dokumentacija se odnosi na putna, zdravstvena i druga dokumenta propisana zakonom zemlje koju posećujete.
 • Online check-in je besplatan, jednostavan i brz! Sačuvaće vam vreme na aerodromu! U suprotnom, šalter za čekiranje se otvara 3 sata pre zakazanog vremena odlaska i zatvara se 1 sat pre planiranog vremena odlaska. Napomena: Rokovi za čekiranje se razlikuju od aerodroma do aerodroma i od leta do leta. Na aerodromima se stvaraju dugački redovi zbog složenih sigurnosnih provera. Predlažemo da se na let prijavite ranije i odmah nastavite na odlaznu kapiju kako ne bi rizikovali da zakasnite na let zbog dugih provera.
 • Unapred rezervišite količinu prijavljenog prtljaga kako biste uštedeli novac i vreme. Svaki komad čekiranog  prtljaga mora težiti manje od 30kg. Putnici ne mogu kombinovati težinu čekiranog prtljaga sa drugim putnicima, osim ako ne putuju na istoj rezervaciji.
 • Šalter za čekiranje prtljaga otvara se 3 sata prie zakazanog vremena odlaska i zatvara 45 minuta pre zakazanog vremena odlaska. Putnici su dužni da pokažu bording kartu kako bi čekirali prtljag.
 • Nošenje tečnosti podleže važećim lokalnim zakonima i propisima, putnici mogu da unesu u avion, u svom ručnom prtljagu tečnost maksimalne količine 100 ml. Ambalaža mora biti stavljena u prozirnu plastičnu kesu koja se može ponovo zatvoriti.
 • Prilikom ukrcavanja, putnici moraju biti na odlaznoj kapiji najmanje 20 minuta pre zakazanog vremena odlaska ili im može biti uskraćeno ukrcavanje.
 • Uverite se da imate pouzdan GPS sistem i mape u automobilu. Ponekad se ne možete potpuno oslanjati na GPS, a tada su karte lokalnih lokacija zgodne.
 • Spakujte dovoljno tečnosti / vode i grickalica, jer su neke etape puta dugačke i nemate mogućnost da se često zaustavljate.
 • Pokušajte da dođete do svog odredišta pre mraka, jer se većina puta na kome nemate mogućnost zaustavljanja proteže duž šuma ili farmi, tamo gde su ulična svetla minimalna.
 • Planirajte neke igre, spakujte knjižice kratkih priča ili pevajte ako putujete s decom.
 • Uvek proverite da li je rezervoar pun i ponovo ga napunite pre nego što stigne do četvrtine rezervoara jer ponekad nije lako pronaći drugu benzinsku stanicu u blizini. Nikad ne možete znati da li ste se našli na pogrešnom putu ili ste se izgubili.
 • Kupite osiguranje za vozača i putnike.
 • Kada ste u inostranstvu/destinaciji za odmor, pozovite svoje bliske rođake /prijatelje kako biste im rekli da ste stigli bezbedno i da ih obavestite gde ste, ukoliko se krećete. Potrudite se da uvek držite prtljag zaključan kada ga ostavljate u hotelu. Nosite pasoš sa sobom i ne nosite prekomernu gotovinu koja bi mogla privući pažnju. Ako na put krećete sopstvenim prevozom uzmite GPS.
 • Kada ste u inostranstvu i želite probati nešto lokalno, uverite se da je to preporučeno iz pouzdanog izvora. Da biste sebi olakšali život, nabavite lokalnu mapu i pronađite turističke info centre. Štaviše, zbog mera predostrožnosti, izbegavajte da sami šetate noću ili u neosvetljenim područjima i pazite se džeparoša. Takođe, ako vozite, pratite pravila lokalnog saobraćaja i izbegavajte vožnju noću.
 • Pre povratnog leta, potvrdite svoje podatke o letu u slučaju kašnjenja ili otkaza. Najbolje je osigurati da imate sve putne dokumente pripremljene i lako dostupne za čekiranje. Uvek planirajte svoje pakovanje i nemojte kupovati previše stvari u poslednjem trenutku koje ne mogu da se uklope u vaš prtljag. Pratite propise u vezi prtljaga zemlje koju posećujete.
 • Ne zaboravite da podsetite rođake /prijatelje o vašem povratku i napravite planove za transfer sa aerodroma. Pazite na svoje dragocenosti i proverite da li su kod vas –  novčanik, pasoš, kamera, sat, nakit.
 • Na kraju, ali ne i najmanje važno, pobrinite se da budete na aerodromu dva sata (ili 3-4 sata u nekim zemljama) ranije kako biste izbjegli kašnjenje na let.
css.php