PUTOVANJA SVETOM UZ RECEPTE JELA: Latinska Amerika i TRI LEĆE kolač

8 aprila, 2020
Recepti Orijenta

Svi ovih dana u karantinu jedemo i već se uveliko pitamo – šta spremati novo a da nam razbije svakodnevnicu? Faros tours vam svake nedelje piše recepte jela i kolača širom zemaljske kugle – jer ako trenutno ne možemo fizički da putujemo, možemo ukusima kroz svetsku gastronomiju!

Mnogima liči na koh po sastavu, formi ali daleko je od koha! Kremast sa laganim testom i karamelom čini ga da je postao jako popularan u poslednjih par godina i među najtraženijim u poslastičarnicama koje ga nude.

Tri leće, odnosno “Tri mleka” (Tres Leches) kolač koji, smatra se, vodi iz Latinske Amerike, neki izvori navode konkretno – Argentinu. Albanija ga prisvaja ne znamo ni mi zašto, možda zbog sličnosti sa kohom ali ovo je – latinoamerička poslastica. Kolač je uprkost tome to nije potpuno kremast – vrlo osvežavajući i idealan za toplije dane jer se služi hladan.

 SASTOJCI ZA KORU:

6 jaja

200 gr brašna tip 400

200 gr griza ( birajte sitniji)

1 prašak za pecivo

prstohvat soli

2 vanilin šećer

150 gr šećera (ko voli slađe može do 300 gr ali oprez, ostali sastojci su takođe slatki)

PRELIV:

1 litar punomasnog mleka (postoji u domaćim supermarketima Alpsko od 3,5% a ako ne nađete onda bilo koje od 2,8% masti)

500 ml slatke pavlake

400 ml kondezovanog zaslađenog mleka (prodaje se u konzervi, ima ga po prodavnicama Zdrave hrane, bolje snabevenim Maxi diskontima, cena između 200-300 dinara). Ako ga ne nađete, evo recepta sa YouTube-a pa kliknite OVDE.

200 gr karamel preliva ( postoji gotov u kanticama od 400 gr pa i veći u prodavnicama Zdrave hrane, a možete ga i sami napraviti)

Kondezovano mleko limenka
Kondezovano mleko

PRIPREMA:

Razdvojiti belanca i žumanca. Belanca čvrsto umutiti sa prstohvatom soli, pa dodavati vanila šećer i kristal šećer uz neprestano mućenje srednjom brzinom. Kad se dobije čvrsti šam, dodavati jedno po jedno žumance.

Prašak za pecivo, brašno i griz, promešati i mešajući žicom lagano umutiti sa već umućenim jajima.

Dobijenu smesu izručiti u četvrtasti pleh pokriven pek papirom. Peći na 220 C oko 30 minuta, tj. dok testo lepo ne porumeni.

Nek pleh bude neki malo dublji i ne mnogo mali, jer ovo je količina za porodičnu konzumaciju bar 3 dana.

Pečeno testo još toplo izvaditi tj. izvrnuti iz pleha na čistu suvu krpu, pa ga dobro izbockati štapićem za ražnjiće.

Umlačiti mleko u velikoj šerpi i u njemu dodati prvo kondezovano, pa u to dodati hladnu slatku pavlaku i sve dobro izmešati (ne treba da se muti).

Sipati oko pola litra dobijene tečnosti u pleh i pažljivo vratiti još topli kolač preko mleka, i izbockati ga i sa gornje strane a onda ostatkom mleka polako preliti celi kolač. Iako izgleda da je mnogo mleka, ne sekirajte se sve će to kora upiti.

Za kraj je još premažite karamelom, pri čemu možete koristiti kupovni karamel, a možete ga i napraviti sami po receptu za domaći karamel.

Gotov kolač dobro ohladite, režite na kocke i uživajte u osvežavajućem, laganom kremastom nezaboravnom tri leće zalogaju.

Tri leće možete spremati i bez karamela, pa poslužiti posutog svežim voćem poput jagoda, malina, borovnica u nešto laganijem izdanju

Uživajte! 🙂

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

css.php