OTKRIVENE NOVE MUMIJE: Pronađeno preko 40 nepoznatih mumija u Egiptu!

KAIRO, 2. februar (SEE)Egipat ne prestaje da nas iznenađuje sa novim iskopinama i verovatno nikada neće, shodno tome koliko je veličanstvena i bogata civilizacija koja je vladala ovim prostorom!

U subotu 2. februara egipatski ministar antikviteta dr. Khaled El Anani objavio je prvo arheološko otkriće za ovu godinu  na području Tuna Al-Jabal u oblasti Minia. Zajednička arheološka misija između Ministarstva za antikvitete i Istraživačkog i arheološkog centra na Univerzitetu Minia otkrila je tri bunara za ukop, koji su ukazali da se iza kamenja nalaze mnoge mumije.

Iz saopštenja Ministarstva za turizam Egipta koji na ovom projektu radi u saradnji sa oblasti Minia, Vrhovnim savetom za antikvitete u Egiptu i Univerzitetom Minia, navodi se da je ovo treća godina kako se aktivno istražuje na području iskopina u toj oblasti i da je ovo za sada prvo otkriće, a očekuju se još tokom 2019. godine.

Ambasadori iz Srbije, Španije, Malte, Litvanije, Kazahstana, Češke, Irske, Poljske, Srbija, Belorusije i Kine imali su čast da sa vrhovnim predstavnicima Egipta u domenu zaštite kulturne baštine obiđu lokalitet i da direktno vide mumije u svojim prvobitnim grobnicama.

Iz ministarstva navodi se da su ove grobnice porodične grobnice, koje pripadaju srednjoj ili višoj srednjoj klasi. Nekoliko grobnica obuhvatalo je 40 mumija za ljude različite starosti u dobrom stanju očuvanja, među njima i 10 mumija za decu, od kojih su neke umotane u lanene rolne.

Prema istraživanjima po proceni starosti nađenog papirusa, mumije su s početka Ptolomejskog perioda do ranog rimskog perioda i vizantijske ere.

Sa druge strane, Vajdi Ramadan, šef arheološke misije, rekao je da je misija počela sa radom krajem novembra kako bi završila iskopavanja za svoju prvu sezonu koja je počela u februaru 2018. godine i nastavila se do kraja aprila iste godine. Tokom ovog rada, misija je bila u mogućnosti da otkrije groblje koje je uklesano u stenu i sastoji se od ulaza koji vodi do stepenica uklesanog u tlo, koje dalje vodi do pravougaone dvorane s velikim brojem zidova. U zapadnom hodniku se nalazi pravougaona prostorija sa velikim brojem mumija i  kamenim sandukom. U smeru severa pronađena je prostorija koja je sadržavala brojne kamene kovčege smeštene unutar Nishata. “Ova tehnika sahrane je jedinstvena u planinskom regionu Tuna”, dodao je on.

Sa svoje strane, kaže Fathi Avad, direktor  Tuna Algabel u regionu Minia, rekao je da je područje korišćeno kao groblje za petnaestu pokrajinu od kraja moderne države i početka kasne ere, čiji je glavni grad Ashmounin. Područje je poznato po mnogim važnim arheološkim lokalitetima, uključujući groblje Petosirisa, koje je 1919. godine otkrio Gustav Lefevre, takođe po rimskoj legiji, po Svetom grobu za sahranu životinja i ptica boginje Thoth, odnosno kozoroga, majmun pavijana, groblje Isabura i rimsko groblje. Područje je takođe sadrži dve granične ploče kralja Akhenatena (čija je sestra bila čuvena Nefertiti) kao deo granice prema gradu sestre Atun.

 

Photo credits: http://see.news/new-archeological-discovery-in-minia-announced/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

css.php