Otkriven još jedan TAJNI prolaz u Velikoj piramidi!

Arheolozi su nedavno otkrili neverovatan prolaz u podnožju Velike piramide u Gizi i u njemu rastavljen brod, koji može objasniti kako je ova napredna građevina izgrađena pre više od 4000 godina.
Velika piramida u Gizi je najstarija i najveća od tri piramide kompleksa u El Gizi, i jedan od sedam čuda antičkog sveta. Većina istoričara veruje da je ova kolosova struktura izgrađena tokom više od 20 godina, za faraona Khufua, koji je sahranjen u grobnici unutra. Mnogi su se zbunili oko toga kako je drevna civilizacija oko 2500. godine pne uspela da transportuje i napravi strukturu sa više od šest miliona tona kamenih blokova.

Dokumentarni film iz 2019. godine otkrio je: „Snabdevanje 170.000 tona visokokvalitetnog krečnjaka za oblaganje piramide bila je najveći izazov za Khufua.

„Ovo je moglo biti minirano samo iz udaljenih kamenoloma, na mestu zvanom Tora.
„Niko nikada nije bio potpuno siguran kako je toliko mnogo kamena dovedeno u Gizu da bi se izgradilo nešto više od četvrt veka.

“Ali sada novi dokazi otkrivaju da je Khufu ovo uspeo samo sa flotom specijalno izgrađenih brodova i visoko obučenih mornara.”

 

U seriji je objašnjeno kako je tim arheologa uspeo bolje razumeti otkriće koje je prvi put napravljeno 1954. godine.

U jami blizu baze piramide, jedan egipatski tim otkrio je brojne drvene grede za koje se činilo da su pažljivo demontirane.

Međutim, zahvaljujući napretku u tehnologiji, sada znamo da su ove grede činile ostatke rastavljenog broda.

Dokumentarac je dodao: “Danas, u podnožju piramide, jedinstveni pronalazak rasvetlio je ovu teoriju.Ovi komadi drveta su zapravo demontirani brod – ceremonijalni brod kojim bi Khufu lovio u zagrobnom životu. To daje jedinstven uvid u tehnike gradnje koje su se tada koristile.”

 

Eissa Zidan, koja je nadgledala projekat, veruje da je ovaj brod možda pripadao samom velikom faraonu.

On je detaljno opisao: „Ovo je projekat broj jedan, ne samo u Egiptu, već i u celom svetu. Prema našoj analizi, ovo je rezultat od 2,600BC. Ovo je isti period kao i Khufuove piramide, tako da znamo da je ovo brod kralja Khufua. Bio sam veoma srećan jer sam bio prvi čovek koji je dodirnuo ovo drvo u više od 4000 godina.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

css.php