KRSTARENJE NILOM: Od Hurgade, preko Luksora, Asuana do Kaira za 15 dana!

15 januara, 2020
Krstarenje Nilom

Dragi prijatelji Farosa, napokon smo vam spremili interesantnu avanturu – plovidbu Nilom, uz spoj lepote Crvenog mora, pustinje, najpoznatije reke – Nila koja je uticala na stvaranje kolevke civilizacije, svih znamenitosti Starog Egipta kojim su vladali faraoni pa do megalopolisa Kaira, koji je spoj modernog i tradicionalnog sveta! Za 15 dana imate priliku da osetite Egipat u pravom smislu te reči, kao zemlju koja nudi avanturu, istoriju, odmor, kulturu, gastronomiju, u prevodu – apsolutno uživanje.

POLASCI su od 19. januara, ceo februar, mart – početak aprila, a za one koji se pitaju kakva je temperatura tad u Egiptu – kao kod nas u maju, kad nema kiše. Kraj marta i april – kupanje u moru je uveliko moguće.

 1.   19.01.-02.02. / 26.01.-09.02. / 02.02.-16.02. / 09.02.-23.02. / 16.02.-01.03. / 23.02.-08.03. / 01.03.-15.03. / 08.03.-22.03. / 15.03.-29.03.

2.  22.03.-05.04

3. 29.03.-12.04.

AVIONOM 13 NOĆI / 15 DANA –6 noći u Hurgadi + 4 noći na brodu + 2 noći u Kairu + voz (noćna vožnja) Hurgada,Luksor, Esna, Edfu, KomOmbo, Asuan, Kairo

 

Program putovanja:

1. dan –Beograd –Hurgada: Sastanak na aerodromu „Nikola Tesla’’ kod šaltera agencije dva sata pre polaska aviona. Predviđeno vreme za polazak aviona je 05:30h (let SM388) do Hurgade. Transfer klimatizovanim vozilomdo izabranog hotela. Smeštaj u hotel. Prva usluga uzavisnosti od izabrane usluge je ručak ili večera. Noćenje.

2.dan –Hurgada –Luksor: Napuštanje hotelai polazak za Luksoru ranim jutarnjim satima. Putnicima će biti obezbeđen doručak za poneti. Transfer klimatizovanim vozilom. Poseta zapadnoj obali Nila u Luksoru (Dolina kraljeva, Hram Hatšepsut, Memnovi kolosi). Po završetku obilaska sledi ručak, zatim transfer do obale Nila i smeštanje putnika na brod sa 5*. Večera. Noćenje.

 

Dolina kraljeva, mistična i nadaleko čuvena Tutankamonova grobnica samo je jedna od 62 koje se nalaze u ovoj oblasti. Kako je zagrobni život bio izuzetno važan, očuvanje faraonovog tela u vidu mumijepredstavljalo je posebnu veštinu drevnih Egipćana. Grobnice u Dolini kraljeljeva građene su ispod nivoa zemlje sa jednim ulazom, hodnikom koji vodi do unutrašnjosti same grobnice gde se nalazi sarkofag sa mumijom faraona. Naravno unutrašnjost grobnice oslikana je raznobojnim freskama koje su se i do dana današnjeg očuvale, te ćete imati priliku davidite put kojim je faraon prešao u zagrobni život.

 • Hram kraljice Hatšepsut, podignut u čast prve žene faraona. Čime se ovaj hram izdvaja od ostalih uveriće vas jedinstvena arhitektura,raznoliki reljefi koji prikazuju kraljicu Hatšepsut i veličanstvenost predela kojim je hram okružen. Ime žene faraona koje je trebalo biti izbrisano iz istorije I dalje živi I priča svoju priču o vladavini, ljubavi I životu kraljice.
 • Memnovi kolosi, gigantske statue podignute su kao deo hrama za egipatskog faraona Amenhotepa III. Prema legendi rimljani su zvuke koja je jedna od statua ispuštala tumačili kao Memnonov pozdrav majci uzoru. Ovaj fenomen bio je razlog posete generala, guvernera, brojnih vojskovođa, i kralja Hadrijana sa svojom kraljicom Sabinom koji su svoje doživljaje ovog magičnog mesta zapisali na nogama kolosa.
Trip to Cairo & Luxor from Port Said | Pyramids tours from Port Said

 

3.dan –Luksor-Edfu:  Doručak na brodu. Poseta istočnoj strani Luksora i obilazak hrama Luksori Karnak. Ručak na brodu,zatim plovidba prema Esni (brana na Nilu), potom do Edfu-a.Večera. Noćenje

Luksor, hram posvećen trijadi bogova Amona, njegovoj ženi Mut i njihovom sinu Khonsuu izgrađen je za vreme Novogcarstva, a faraoni koji su mu dali današnji izgled su Ramzes II i Amenhotep III. Njihovo svojevrsno nadmetanje i želja da prevaziđu svog predhodnika dovela je do izgradnje jednog od najlepših hramova Egipta. Antički grad Teba, danas Luksor upravo zbog toga nosi epitet “najvećeg svetskog muzeja pod otvorenim nebom“

Karnak, kompleks hramova kojem je svaki faraon Novog carstva dao svoj pečat i na taj način pokazao poštovanje boga Amona. Grandioznost Karnaka, refelji koji poput bilborda prikazuju ratne pohode faraona, hramovi bogovima Amonu, Mutu i Mentuu, velelepne dvorane i hale vrhunac su antičke egipatske arhitekture. Osećaj putovanja kroz vreme i svedočenje o veličanstvenom dobu egipatskih faraona, kraljica, sveštenika i božanstava ostaće sa vama dugo.

4.dan –Edfu–Kom Ombo: Doručak na brodu. Jutarnja poseta hramu Edfu, koji je posvećen bogu Horusu. Ručak na brodu uz nastavak plovidbe do Kom Omba, gde se posećuje hram Sobek, koji je posvećen bogovima Setu i Horusu. Večera. Noćenje.

 

Edfu, verovatno najočuvaniji hram antičkog Egipta danas nam pruža obilje informacija i novih saznanja o istoriji ovog naroda, jeziku, pismu, mitologiji i religiji. Dve granitne statue boga Horusa i danas čuvaju ulaz u hram. Izgrađen je u doba Ptolomeja, aveličanstveni reljefi koji govore o pobedi faraona i boga Horusa nad svojim neprijateljima mogu se videti svudapo hramu.

Kom Ombo, hram koji se najčešće pripisuje dinastiji Ptolomeja koji su ga obnovili nakon godina propadanja. Jedinstvena arhitektura ovog kompleksa ogleda se u očiglednoj simetriji. Reljefi sadrže prikaze iz života bogova i faraona, i opise verskih i tradicionalnlih festivala koji su se ovde održavali. Darovi su se prinosili bogu Sobeku, zaštitniku krokodila, te se danas ovde mogu videti mumije krokodila koje su veoma dobro očuvane.

https://www.youtube.com/watch?v=mO48H4Z_WpY

 

5.dan–Kom Ombo –AsuanDoručak na brodu. Nastavak plovidbe do Asuana. Prepodnevna poseta Nedovršenom Obelisku, velikoj asuanskoj brani i hramu Philae. Ručak na brodu. Slobodno vreme za individualne aktivnosti, kupovinu i odmor.Večera. Noćenje

Nedovršeni Obelisk,najveći antički obelisk u Egiptu ostao je u kamenolomu nakon oštećenja. Nikada nije završen, a među istoričarima i danas se vodi debata da li bi uopšte i mogao da napusti kamenolom tj, daje završen, biobi visok 42 metra i težio bi 1,200 tona.

Velika Asuanska brana,građena je uperiodu od 1960. do 1971. godine stvarajući na ovaj način jedno od najvećih akumulacionih jezera na svetu. Plodno zemljište duž reke Nil povećano je za 20%, međutim veće količine vode dovele su do potopa nekoliko egipatskih hramova i nubijskih istorijskih lokaliteta. Najveći podvig od svih definitivno je bio premeštanje hrama Abu Simbel na visoravan udaljenu oko 200mod prvobitne lokacije.

Hram Philae, posvećen je boginji Izidi i još jedan je u nizu hramova kojem su Ptolomeji dali današnji izgled te danas nosi epitet “bisera Egipta“. U vreme gradnje Asuanske brane ovaj hram je bio potopljen zbog čega je premešten na susedno ostrvo. Na ovom projektu učestvovale su 22 države i hram je ponovo otvoren za turiste 1980 godine.

 

 1. dan –Asuan -Kairo; Doručak.Odjava sa broda.Mogućnost fakultativnog izleta do Abu Simbela autobusom ili avionom. U večernjim časovima polazak vozom za Kairo. Smeštaj uspavaćim kolima. Večera. Noćenje.

 

Abu Simbel, veliki hram Sunca u Abu Simbelu nalazi se na samoj obali Nila i karakterišu ga četiri gigantska kolosa faraona visine preko 20m. Podigao ga je najveći faraon u istoriji egipatske civilizacije Ramzes II kako bi svojom veličinom i moći impresionirao sve koji ulaze u Egipat i zastrašio neprijatelje. Kompleks se sastoji od dva hrama, jedan posvećen trijadi bogova Amon Ra, Ptah i Ra Harakhte, i drugi posvećen boginji Hator koji je faraon izgradio za svoju kraljicu Nefertari. Izgradnjom brane u Asuanu hram bi bio zauvek izgubljen u vodama Nila, te je u periodu od 1964-1968 preduzet najveći poduhvat preseljenja i rekonstrukcije hrama.

 1. 7. dan –Kairo: Doručak. Dolazak u Kairo u ranim jutarnjim satima. Poseta platou Gize i obilazak piramida i Sfinge.Sledi poseta Nacionalnom muzeju.Ručak. Po završenom obilasku, transfer do hotela 4* u Kairu. Prijava u hotel. Slobodno vreme za odmor i individualne aktivnosti. Noćenje.

Giza plato, piramide faraona Keopsa, Kefrena, Mikerina i Sfinga jedine su od sedam svetskih čuda Starog sveta koje je ostalo sačuvano i koje danas imamo priliku da posetimo. Najveća piramida faraona Keopsa izgrađena je u 26 veku pre nove ere visine 147m. Njena izgradnja i danas predstavlja večiti sukob misljenja egiptologa i istoričara kako je korišćeno preko 2 miliona blokova, a neki su teže čak 2,5 tone.Platoom dominira i budno čuva faraone mistična Sfinga koja je danas postala simbol civilizacije starog sveta.

Egipatski nacionalni muzej, najveći je muzej staroegipatske istorije i umetnosti u celom svetu i broji preko 120.000 izloženih eksponata neprocenljive istorijske i arheološke vrednosti.

 

8.dan –Kairo: Doručak. Slobodno vremeza individualne aktivnosti i odmor. Mogućnost organizovanja fakultativnog izleta do Aleksandrijesa ručkom. Noćenje

Alexandria Castle, Egypt

Grad Aleksandrija, osnovao je Aleksandar Makedonski davne 331 godine pre nove ere te i danas grad nosi njegovo ime. Svetionik na ostrvu Faros visine 124m prestavljao je jedno od sedam svetskih čuda starog sveta. Vekovima je Aleksandrija bila prestonica nauke, kulture i umetnosti antičkog sveta kao i dom Aleksandrijske biblioteke koja je brojala preko 200.000 antičkih rukopisa, kraljice Kleopatre, Serapisovog hrama i brojnih palata, mauzoleja i verovatno grobniceAleksandra Velikog koja nikada nije pronađena.

 

9.dan –Kairo –Hurgada: Doručak. Slobodnovreme do popodnevnog polaska za Hurgadu. Mogućnost organizovanja fakultativnogobilaska starogKaira i antičkih prestonica Memfisa i Sakkare. Transfer za Hurgadu klimatizovanim vozilom. Dolazak u Hurgadu, smeštaj u izabrani hotel. Večera. Noćenje.

 • Kairo,grad kontrasta, gde se susreću egipatski mitovi sa modernim neboderima, avenije megalopolisa sa lavirintom bazara i sukova, gradkoji egipćani nazivaju “Majka sveta“. Istočnom panoramom grada dominira Saladinova citadel koja je služila kao vojno utvrđenje za odbranu od krstaša. Jedna od najlepših građevina unutar citadel je Alabasterna džamija sa svojom velelepnom fontanom I satkulom.
 • Memfis, u periodu od 3200 do 2280 godine pre nove ere Memfis je bio prestonica antičkog Egipta. Osnovao ga je faraon Menes, prvi kralj 1. dinastije,a danas ova nekropola idalje prestavlja izazov za egiptologe kako u ovoj oblasti postoji više od 80 piramida dok veliki broj lokaliteta tek čeka da bude otkriven svetu. Memfis je dom kolosalne statue Ramzesa II koja je položenana leđa kako su stopala i baza statue polomljeni.
 • Sakkara,dom prve piramide i najstarijeg spomenika u Egiptu. Za izgradnju grobnog kompleksaf araona Džoserabio je zaduzen veliki sveštenik Imhotep koji je za svog faraona konstruisao piramidu tako što je poređao šest mastaba jednu na drugu i time stvorio grobnicu koju su vekovima faraoni nadstojali da nadmaše svojom veličinom.

 

9.–14.dan –Hurgada

Boravak u hotelu prema izabranoj usluzi. Slobodno vreme za odmor. Napuštanje.

hotela u navedeno vreme prema instrukcijama predstavnikai hotelskim pravilima. Transfer do aerodroma u kasnim večernjim satima.

15.dan –Hurgada –Beograd

Poletanje aviona (let SM387) za Beograd u 02:00h. Obrok u avionu. Dolazak na aerodrom Beogradje predviđenu 05:30h. Kraj programa.

 

DOPLATE/ Hotelski smeštaj u Hurgadi

 • Bella Vista Resort 4* AI 60€
 • Sunny Days Hotels and Resorts4* AI 60€
 • Hilton Resort 5* AI 140€
 • SamraBay Hotel and Resort5*AI 140€
 • CaribbeanWorld Soma Bay5* AI 140€
 • Amarina Abu Soma Resort and Aqua Park 5* AI 140€

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

css.php