EGIPATSKA KUHINJA: Šta obavezno probati od tradicionalnih jela u Egiptu?

6 decembra, 2018
Recepti Orijenta

Egipatska kuhinja i neki od njenih recepata datiraju 5000 godina u prošlost i arheolozi su čak otkrili korišćenje hrane kao sredstva plaćanja tokom drevnih vremena. Naravno, bilo je nekih prilagođavanja jela tokom godina, uglavnom uvođenjem sastojaka i stilova preuzetih iz drugih kultura.

Egipatska kuhinja u velikoj meri zavisi od mahunarki poput pasulja i sočiva, kao i povrća i crnog luka koji se redovno pojavljuju u većini jela.

Vegetarijanci obično nemaju problema da se snađu u Egiptu, pošto je meso tradicionalno bilo skupo i samim tim ređe. Oko egipatske obale pronaći ćete više ribe u obrocima.
Egipatski hleb Aish takođe je deo većine jela. Da li ste znali da je Aish egipatska reč za hleb, a takođe znači i život? Takođe, ako vidite da nema pribora za jelo, uobičajeno je da koristite hleb umesto kašike i njim skupljate hranu iz tanjira.

Gastronomija: Egipatska kuhinja se malo razlikuje od regiona do regiona. Jela su uglavnom napravljena od mahunarki ili pasulja, luka, paradajza i lisnatog zelenog povrća i izdašno začinjeni belim lukom i začinima koji im daju poseban šmek. Pirinač je zrno po izboru Egipćana, posebno sorta poznata na Bliskom istoku kao “egipatski pirinač”. Uticaj kolonizacije se oseća i u kuhinji. Definitivno ćete videti uticaj turske okupacije u vidu sarmica od vinove loze, baklave i kebaba. Engleska je ostavila svoj pečat u vidu različitih sireva. Beli sos je nastao pod francuskim uticajem od bešamela. Ali, postoje dva jela koja su zaista egipatska.

Ponuda slanih jela: Najpoznatija jela su foole meddamis i koshari. Zvuče egzotično i orijentalno, a ustvari ova dva jela se pripremaju od najjednostavnijih i uobičajenih namirnica.

Foole meddamis  jedan je od najuobičajenih jela u Egiptu, sastoji se od zrna boba koja se služe uz ulje, beli luk i sok od limuna. Koreni mu sežu još do vremena faraona, a pronađeni su ostaci i iz dvanaeste dinastije.

Koshari: drugo najpoznatije jelo u Egiptu je kombinacija pirinča, sočiva, testenine i prženog luka serviran sa sosom koji može biti blag ili ljut. Sočivo je izvor proteina koji dopunjuje pirinač. Prženi luk se koristi za ukrašavanje i dodavanje arome, a sos se se može napraviti od paradajza ili na bazi sirćeta. Testenina pruža više ugljenih hidrata pa čini celo jelo izdašnijim i daje sitost.Popularno je u Egiptu već više od 100 godina.

 

Fava pasulj se u Egiptu jede svaki dan. Za doručak i za večeru, najčešće se jede kao pire sa uljem, kuminom i sokom od limuna, serviran u pita hlebu. To je uobičajeni egipatski doručak.

Obroci: Uobičajeno, obrok počinje supom koja se služi uz lepinje: pita hleb ili aish lepinju. Meso mnogim Egipćanima nije dostupno, pa se uglavnom koristi za aromatizovanje čorbi ili pirinčanih jela.

Ako se jede samo meso, ono je obično na žaru (kebab), pečeno ili punjeno pirinčem. Dakle, u zavisnosti od porodičnog budžeta, meso se jede jednom ili dva puta nedeljno, a možda samo jednom ili dva puta mesečno. Svakodnevni obroci su povrće, fava pasulj, jaja ili zrnevlje.

Falafel, prženi pire od pasulja ili leblebija sa biljkama je delikates koji se često nalazi na Srednjem Istoku i predstavlja ukusnu užinu.

Jela u Egiptu se gotovo uvek služe sa salatom i umakom, kao što je babaganoush napravljen od pasiranog patlidžana ili fuul – kombinacija boranije, limuna i bilja.

 

Slatkiši: Desert je obično pecivo punjeno smokvama, urmama i orasima, i natopljeno medom, kao što je baklava, ili mahallabiiaa (sutlijaš) pripremljen sa ružinom vodom i posut začinima. Jogurt i voće, posebno pomorandže, urme i smokve se često jedu kao desert.

Čaj: Najpopularnije piće u Egiptu je čaj, a omiljeni ukusi su menta i delikatni spoj bilja i jake kafe. Voćni napici su široko dostupni, posebno lokalni specijalitet karkadai – napitak od sušenog hibiskusa. Iako je Egipat muslimanska zemlja, alkohol je dostupan u hotelima i mnogim restoranima u većim gradovima i odmaralištima, posebno lokalno tamno pivo Asvanli (tamno pivo napravljeno u Asvan) i Zibib (alkoholno piće sa ukusom anisa).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

css.php