BASBOUSA: Egipatski griz kolač koji morate da probate što pre! (RECEPT)

novembar 30, 2018
Business, Recepti Orijenta

Basbousa je tradicionalan kolač sa Bliskog istoka. Pravi se od griza i kokosa i preliva slatkim sirupom. Ako ste ljubitelji baklava, tulumba i kadaifa, ovo će biti vaša nova omiljena poslastica!

 

 

Sastojci:

1 šolja šećera,

1 šolja brašna,

1 šolja kokosovog brašna,

1 šolja ulja,

1 šolja mleka ili jogurta,

1 šolja griza,

po 1 kesica praška za pecivo i vanilin šećera,

3 jaja

 

Sirup:

2 šolje šećera,

1 šolja vode,

2 kašike soka od limuna, narandže ili ružine vodice.

Šolja je standard 250 ml.

Priprema:

1. Umutiti jaja sa šećerom i dodati ostale sastojke. Sipati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 200 stepeni oko 30 min.

 

2. U međuvremenu kuvati sirup od šećera i vode, dok ne krene da ključa onda dodati sok od limuna i kuvati još oko 1-2 minuta.

 

3. Vreo kolač preliti sirupom i ostaviti da se dobro ohladi. Seći na kocke.

 

Po kolaču možete rasporediti i cele ili mlevene bademe ili orahe.

 

 

Prijatno!

 

Foto: Shutterstock

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

css.php